Farnham

This project involves replacing a 3-bedroom 1960s bungalow with a new build 5-bedroom house in Farnham, Surrey. The existing building has small rooms by todays standards with low ceilings and little natural light. 

Situated on a narrow, long and sloping site in a leafy residential area, one of the largest influencing factors in the design is the proximity to a neighbours living room window which constrains the height on this side.  The existing bungalow has little connection to the garden to the rear which is currently accessed by a narrow set of stairs from the living room. 

Our proposal is to create two barn-like structures which are linked by a light-weight hallway which connects you with the long garden beyond as you enter the front door. The smaller barn will contain a large kitchen and living room with high vaulted ceilings.  The space opens up onto an outdoor living space which steps down to the level of the garden.  The big barn will house the more private areas of the home with a snug, utility room and two double bedrooms with a shared bathroom on the ground floor.  The second floor will house a further two  double bedrooms with en-suite bathrooms as well as a generous master bedroom with a large en-suite which overlooks the garden to the rear.  The two barn-like structures are designed to appear monolithic and crisp being clad in charred timber planks with a standing-seam zinc roof.

The scheme is due to be submitted to Waverley Borough Council in February 2018, with and aim to start on site in April 2018.