HERNE HILL

This scheme reconfigured and extended a small, dark, one bedroom ground floor flat in Herne Hill to create a large, light filled, two bedroom, two bathroom property. 

A side and rear extension were added to create a semi open plan living, dining and cooking space opening onto a large garden. The design relied on careful zoning to create a series of distinct living spaces that 'borrowed' space from one another to create the impression of a much larger space. The relationship between the original building and the extension is clearly expressed through a change in floor finish from timber to polished concrete, and through the exposed roof structure of the extension.  

Both the layout and the external form of the extension were driven by a planning constraint, limiting the height of the building along the boundary to 2.3m; our response was to treat the extension as two distinct volumes, one low level block inserted along the boundary, housing the kitchen, storage and a desk space, and the other a much larger block containing the dining space and large sliding doors onto the garden.